همانطور که بازیهای دستهجمعی دوران کودکی برای همهی ما جذاب و بهیادماندنی هستند، انجام کارهای گروهی هم میتواند هیجانانگیز و لذتبخش باشد.
سحر فهیمی و ساینا تاتوانیراد در دبیرستان رضوان همکلاسی هستند. آنها با همراهی و مشورت یکدیگر توانستهاند با پروژهی علمی خود مقام نخست استان را به دست آورند و به مرحلهی کشوری راه یابند.
این دوستان در آزمایشی جالب، ساده و بیخطر دریافتهاند که با استفاده از میوههایی از خانوادهی مرکبات مانند لیمو و همچنین با استفاده از سیبزمینی، میتوان انرژی الکتریکی موردنیاز یک لامپ برق را تأمین و آن را روشن کرد و با اختراع باتری الکتریکی جدید مقرونبهصرفه خود، از این راه شاید خدمت بزرگی به آینده بشر کرده باشند.
در این روزهای گرم و با توجه به مشکلاتی که در تامین انرژی برق در تابستان داریم، با این دو نوجوان خلاق و پیشرو گفتوگویی کردهایم که میخوانید.
فکری مثل برق
سحر فهیمی میگوید: «موضوع پروژهی تولید برق از میوه و سبزیجات از آنجا آغاز شد که در درس شیمی به بررسی محلولهای آبی و یونی در کلاس میپرداختیم.
من و دوستم (ساینا تاتوانیراد) که اهل پرسش و پاسخ و پژوهش در کلاس هستیم، دراینباره از آموزگار سؤالهای گوناگون پرسیدیم تا اینکه به ذهنمان رسید از میوهها و سبزیجات هم میتوان برق تولید کرد به این ترتیب که با توجه به خاصیت اسیدی خود، میتوانند بهعنوان یک هادی الکتریکی به کار روند و عامل جریان الکتریکی شوند.
در ادامه، با توجه به علاقهمان به پژوهش و جستوجو، به همراه یکدیگر، پژوهش را آغاز کردیم که در پژوهشسرای دانشآموزی امامرضا(ع) به نتیجه رسید، به جشنوارهی علمیپژوهشی استان راه یافت و حائز رتبهی نخست شد.»
تمرکز بر یک هدف
او ادامه میدهد: «از آنجا که مطالعه و پژوهش در زمینه علوم تجربی را دوست دارم و آن را آغاز راهی برای رسیدن به آرزوهایم میدانم، امیدوارم تلاشها و گامهای کوچکم سبب پیشرفت علمی میهنم شود.»
«بیشتر مطالعات و تحقیقات ما در خانه، مدرسه یا کتابخانه و با امکاناتی اندک انجام شد اما از آنجا که کار گروهی را عامل موفقیت و بالا رفتن انگیزه میدانم به دلیل این همراهی، فشار کمتری در مسیرمان متحمل شدیم و در مجموع، با همفکری هم و با تمرکز بر یک هدف یکسان برای رسیدن به آن هدف تلاش کردیم. به لطف خدا نتیجهی خوبی هم گرفتیم.»
سالهای طلایی
سحر اضافه میکند: «از ۹ سالگی کمکم استعدادهایم را شناختم و نخستینبار سال ۹۲ با کسب رتبهی اول حفظ قرآن ناحیه، پیروزی را تجربه کردم. پس از آن سال ۹۳ در مسابقه احکام و تفسیر در منطقه رتبهی برتر را کسب کردم.
سال ۹۵ در مسابقات فرهنگیهنری در رشتهی طراحی و نقاشی نفر اول منطقه شدم. سال ۹۷ در دو رشتهی مسابقات فوتسال منطقه و المپیاد ادبیات استان به موفقیت دست یافتم و سرانجام در مسابقات زیستفناوری سال ۱۴۰۰ استان نفر اول شدم.»
او میگوید: «از خداوند و پدر و مادرم که مرا در این راه حمایت کردهاند سپاسگزارم. امیدوارم در آینده بتوانم با رشد علمی برای جامعهام مفید باشم و در این راه همهی تلاشم را خواهم کرد.
به دوستانم توصیه میکنم به تواناییهایی که خداوند به آنها عطا کرده است توجه، و تلاش کنند و اعتمادبهنفس داشته باشند. از مسئولان نیز درخواست میکنم برای بالا رفتن سطح علمی جامعه و کشف استعدادهای کشور بکوشند و ما را در این راه حمایت کنند.»
هدفی برای رشد کشورم
ساینا تاتوانیراد میگوید: «از هشتسالگی متوجه شدم که گرایش بسیاری به آزمایش و ساخت سازه دارم. نخستین موفقیتم را سال ۸۹ با کسب مقام سوم در مسابقات استانی ژیمناستیک تجربه کردم.
پس از آن سال ۹۳ در مسابقات قهرمانی کشوری شینموهاپکیدو مقام سوم و در مسابقات حفظ قرآن منطقه رتبهی برتر را بهدست آوردم.
سال ۹۷ در مسابقات ورزشی منطقه، مقام اول را در رشتهی والیبال کسب کردم. سال پیش هم در مسابقات زیستفناوری گرایش بیوانرژی مقام اول استان را به دست آوردم و به مرحلهی کشوری راه پیدا کردم.»
او توضیح میدهد: «کوهنوردی و نویسندگی را خیلی دوست دارم، اما با توجه به علاقهی بسیاری که به فعالیتهای علمی دارم و این هدف را برای پیشرفت علمی کشور مفید میدانم، تلاش میکنم در این راه فرد موفقی باشم.»
دانش آموزی با تکیه بر پژوهش
ساینا میگوید: «تاکنون درسم را با تثبیت مطالب با پرسش و پاسخ و حل مسئله به روش پژوهش ادامه دادهام. به دوستانم نیز توصیه میکنم حتما از این روش بهره بگیرند و به شرکت در مسابقات و انجام پژوهش توجه کنند.
از خدای مهربان و پدر و مادرم که مرا پشتیبانی کردهاند ممنونم و از مسئولان خواهش میکنم برای آبادانی کشور و پیشرفت فرزندان ایرانی بیشازپیش بکوشند.»